Organisatoren Albert Visscher, Henk Ellenkamp en Gert Hiddink (v.l.n.r.) bij de Remigiuskerk in Hengelo, een van de startpunten van de ‘wandelingen naar Pasen’. Foto: Luuk Stam

Organisatoren Albert Visscher, Henk Ellenkamp en Gert Hiddink (v.l.n.r.) bij de Remigiuskerk in Hengelo, een van de startpunten van de ‘wandelingen naar Pasen’. Foto: Luuk Stam

Protestantse kerken in Bronckhorst organiseren samen wandelevenement

Religie

Vijf kerken wandelen naar Pasen: ‘Onze routes zijn er voor iedereen’

Door Luuk Stam

BRONCKHORST - Meer dan 500 keer werden de wandelroutes vorig jaar in de aanloop naar Pasen gedownload, onder meer via QR-codes op de kerkdeuren in de verschillende dorpen. Hoeveel wandelaars dat precies zijn geweest, kan de organisatie niet zeggen, want met één routebeschrijving konden immers meerdere mensen lopen. Zeker is dat het fenomeen ‘wandelen naar Pasen’ aanslaat, reden voor vijf protestantse kerken in Bronckhorst om dit wandelevenement ook dit jaar te organiseren, voor de derde keer op rij.

Er zijn vijf routes, met de start bij of in de buurt van de voordeur van de vijf deelnemende kerken, die in Hengelo, Vorden, Zelhem, Steenderen en Wichmond. Het idee is om de routes te lopen in de veerdagentijd, die komende woensdag (14 februari) van start gaat. De wandelingen zijn 5 tot 6 kilometer lang, eventueel af te korten tot een kleine 3 kilometer. In Steenderen en Zelhem zijn speciale rolstoelvriendelijke routes gecreëerd. Wie een route loopt, kan onderweg een stempel vinden, hiervoor is er een heus wandelpaspoort beschikbaar.

Bij elk startpunt hangt gedurende de veertigdagentijd een QR-code bij de kerkdeur, die toegang geeft tot een routebeschrijving, een routekaart of een gpx-bestand voor een route-app. Ook zijn er papieren routebeschrijvingen beschikbaar, deze zijn in de kerken af te halen na de diensten op de zondagen, evenals de wandelpaspoorten. Op een aantal plekken zijn hier ook doordeweeks momenten voor. Voor wie alle vijf routes loopt en onderweg de vijf stempels verzamelt, wacht er op Palmzondag (24 maart) na de kerkdienst een kleine attentie.


Bezinning
Albert Visscher, die vanuit de Hengelose Remigiuskerk is betrokken bij de organisatie, is verheugd dat dit evenement zo aanslaat, hij begrijpt het ook: “Als het gaat om kerk zijn, is het vaak onderweg zijn, dat komt ook in de Bijbelverhalen veel terug. De veertigdagentijd is een tijd van bezinning, wandelen is daarvoor bij uitstek geschikt, je loopt door de natuur, alleen of samen met anderen. Wat ook meespeelt, is dat er steeds meer bekendheid komt voor pelgrimstochten. En natuurlijk: de lente komt eraan, het begint een beetje te kriebelen.”

Nieuw dit jaar zijn de wandelingen met de plaatselijke dominee op de zondagen. Deze groepswandelingen zijn op 18 februari in Hengelo (14.00 uur), op 25 februari in Wichmond (14.00 uur), op 3 maart in Zelhem (14.00 uur), op 10 maart in Steenderen (11.45 uur) en op 17 maart in Vorden (14.00 uur). “Dat is niet alleen voor de dominees leuk, maar je merkt ook dat die behoefte leeft vanuit de mensen”, aldus Visscher. “Een groep mensen is alleen, maar vindt het wel leuk om met anderen te lopen. Dan ga je nadenken van: hoe organiseer je dat? Zo komt dat mooi samen. En iemand die dit vijf keer zou willen, kan vijf keer meelopen.”

Vrij
Alle routes lopen veelal over onverharde paden en zijn uitgezet door de kerkleden uit de betreffende plaatsen. Vorig jaar stapte ook Wichmond in, een in de ogen van de anderen zeer waardevolle aanvulling, niet in de laatste plaats vanwege het prachtige wandelgebied aldaar. “Ik wandel zelf ook graag en vind het leuk om iets te organiseren buiten de kerkactiviteiten om”, vertelt Gert Hiddink, namens de kerk in Wichmond lid van de organisatie. “Het mooie hiervan vind ik dat je totaal vrij bent in hoeveel routes je loopt, wanneer en met wie. Er is geen vast moment, je kunt wandelen wanneer je wil.”

Visscher benadrukt daarnaast dat de routes ook voor niet-kerkgangers beschikbaar zijn. “Onze wandelingen zijn er voor iedereen”, klinkt het. Halverwege is er steeds een tekst der overdenking te vinden. “Dat kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld een gedichtje of een spreuk in het thema geloof, hoop en liefde. Daarbij stellen we de vraag of mensen een foto of een tekst op zouden kunnen sturen naar de organisatie. Op die manier proberen we de wandelervaringen met elkaar te delen.”

Voor de kerken vormen de wandelingen zo een laagdrempelige manier om nader tot elkaar te komen. “De vorige jaren kwam ik op de routes regelmatig iemand tegen die met hetzelfde wandelpaspoort liep”, vertelt Visscher. “Iemand van een andere kerk, dan maak je een praatje, dat is heel leuk. Wat ook gebeurt, is dat bijvoorbeeld mensen uit Zelhem zeggen: als we zondag toch in Hengelo gaan wandelen, waarom gaan we dan niet eerst ook daar naar de kerk? Zo leren mensen elkaar kennen, dat vinden wij natuurlijk helemaal mooi.” 


www.opwegnaarpasen.atwebpages.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant