De Dorpskamer Zelhem is geopend. Foto: Niels Harbers

De Dorpskamer Zelhem is geopend. Foto: Niels Harbers

Dorpskamer Zelhem geopend

Maatschappij

‘Het dorp is rijk aan ideeën’

Door Mirjam Rensink 

ZELHEM – In de ruimte achter in de bibliotheek, die al een hele tijd leeg stond, is de Dorpskamer Zelhem geopend. Een ruimte die, zoals de naam al zegt, een kamer is waarin iedereen uit het dorp en uit de rest van de gemeente Bronckhorst welkom is. Om een kop koffie te drinken, een spelletje te doen, een gesprek aan te knopen, nieuwe mensen te ontmoeten of een activiteit te gaan doen. 

De Dorpskamer is iedere dinsdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend, op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Binnen deze uren kun je vrij in en uit lopen. 

De Dorpskamers zijn onderdeel van Stichting de Stadskamer in Doetinchem. Momenteel zijn er al veertien van deze stads- of dorpskamers in de Achterhoek te vinden. In Bronckhorst zijn er dorpskamers in Vorden. Steenderen en Hengelo. “We hopen dat iedereen zich welkom voelt om hierbinnen te lopen”, zegt Renske Tankink van de Dorpskamer in Zelhem. “Er is hier van alles mogelijk. De bezoekers maken zelf het programma. Soms is dit een activiteit die van tevoren samen met bezoekers wordt uitgewerkt, denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemschikken of een quiz. Maar zo zijn er ook activiteiten die in het moment zelf ontstaan. 

“Wij werken vanuit de vraag, wat wil jij graag doen? Waar word jij blij van?”, vult haar collega Niels Harbers aan. “Als er op een dag veel mensen zijn die een spelletje willen doen dan doen ze dat. Als er mensen zijn die samen willen eten dan koken we samen met de mensen. Als iemand gewoon even een kopje koffie wil drinken dan is dat ook goed. Onze doelgroep is heel breed, iedereen is welkom. Mensen die eenzaam zijn, mantelzorgers die soms wel even de deur uit kunnen en soms weer niet waardoor ze geen vaste activiteiten kunnen doen. Maar ook mensen met een psychische kwetsbaarheid. We lopen rond, maken een praatje met wie dat wil. Ik merk dat als mensen vaker komen ze het soms fijn vinden om een gesprek te hebben met ons omdat ze een vraag hebben waarmee ze wel geholpen willen worden maar de weg niet weten. Wij kunnen ze dan op weg te helpen naar instanties of organisaties die ze eventueel kunnen helpen.” Maar mensen helpen elkaar ook vaak door tips en ervaringen uit te wisselen. “Wij staan naast de mensen en zijn daardoor laagdrempelig aan te spreken.”

Zelhem is dus de vierde Dorpskamer in de gemeente Bronckhorst die opengaat. “Wat mij opvalt aan Zelhem is hoe warm we hier zijn onthaald door de instanties en initiatieven die al actief zijn in het dorp”, zegt Renske. “Het dorp is rijk aan ideeën. Er zijn al allerlei enthousiaste mogelijkheden geopperd die we samen zouden kunnen gaan doen. Dat is heel fijn. Ook de gemeente Bronckhorst steunt het initiatief, ze zien het als een preventief hulpmiddel voor sommige inwoners.”

“De mensen mogen hier zijn wie ze willen zijn en in hun kracht komen”, zegt Niels Harbers. “Dat ze zelf gaan nadenken over wat ze fijn vinden om te doen en dat ook kunnen gaan doen, hier in de dorpskamer.”

Opening van de Dorpskamer Zelhem. Foto: Stef Woestenenk
Cadeautjes bij de opening van de Dorpskamer Zelhem. Foto: Stef Woestenenk
Dorpskamer Zelhem is te herkennen aan de banner. Foto: Stef Woestenenk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant